суббота, 5 марта 2016 г.

Сучасні реформи


ПОЛІЦІЯ: АТЕСТАЦІЯ ЧИ ЗНИЩЕННЯ?

На цьому тижні, 19 лютого, в Одесі в приміщенні Головного управління Національної поліції (ГУ НП) в Одеській області, з 8.30 ранку розпочався перший етап атестування колишніх міліціонерів, які мають стати майбутніми поліцейськими. Мені пощастило стати свідком цього процесу. На вулиці Єврейській, в головній будівлі ГУ НП, де відбувався процес атестації, налякані дівчатка журналісти по телефону повідомляли своє керівництво, що про процес атестації їм заборонено говорити начальником поліція, який сам знаходився на вул. Тираспольській, зовсім в іншій будівлі. Біля 10 години у вестибюлі ГУ НП були облаштовані столи, також знаходилось кілька дівчат у цивільному, двоє сержантів, турнікети… І все: ніякої візуальної інформації, що це за люди, і що має відбуватися, не було. Також на мої запитання, що за чим має відбуватися, ні дівчата, ні сержанти не могли відповісти. Довелося телефонувати у Київ, у Головне управління Національної поліції столиці, дізнатися, чому процес атестації так утаємничили?
Десь біля 11 почали прибувати правоохоронці з області (у цивільному), а деякі вже виходити з тестування. По зовнішньому вигляду тих, хто пройшов атестацію, було видно, що вигляд у них спантеличений і пригнічений. Пізніше я з’ясував, чому. За дверима цих поліцейських чекало вже біля десятка відеокамер і журналісти ставили купу запитань. Зі слів багатьох правоохоронців, була вказівка «зверху» з’їжджатися до Одеси у цивільному, але на Одещині майже 6 000 осіб, які вже купили собі одяг та взуття (мінімальна вартість комплекту – 1000 грн). Загальна вартість на обмундирування усіх поліцейських області – це майже 6 млн грн, але чому вони не надійшли з бюджету і люди мають за свій кошт одягатися? Мало того, поліція – це не лише гарний одяг на граних спецавто – це і кров, і трупи, і порушники з ВІЛ та туберкульозом, це і багнюка і т.ін…
Близько 13 години журналістів нарешті пустили в приміщення, де проходила атестація. З першого погляду атмосфера була гнітюча: 200 осіб за 200 комп’ютерами у залі, де задуха і сморід. Я вважаю, що така атмосфера – принизлива для усіх атестувальників, у т.ч. і для котовчан, які приїхали «складати іспити» після 12 години. Вся правоохоронна система проходить реформування, але працюють до сих пір не люстровані судді та прокурори (84 % з тих прокурорів, які атестувалися у Києві, знову сіли у «крісла», які вони займали до Революції Гідності). Крім того, процес атестації поліцейських проходить без участі представників місцевої влади, громадськості, обмеженим доступом для журналістів, та у гнітючій атмосфері для особового складу. Кому це вигідно? Точно не котовчанам та народу України в цілому. А що з цього вийде, ми відчуємо вже найближчим часом.
Анатолій ТІОРА

Комментариев нет:

Отправить комментарий