суббота, 5 марта 2016 г.

До Дня Героїв «Небесної сотні»


У КОТОВСЬКУ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЇВ: «ШИВОРІТ-НАВИВОРІТ»
 
У лютому країна другий рік відзначала 20 лютого День Героїв «Небесної сотні», і другий рік відзначала цей день громадськість Котовська та Котовського району. Повідомлення про проведення заходу громадськістю у суботу (молебень по загиблим на Євромайдані та у зоні АТО), 20 лютого, біля погруддя Т.Г. Шевченка були направлені міській владі та голові Котовської райдержадміністрації з проханням надати технічну допомогу: для виконання Державного Гімну України та гімну «Небесної сотні» потрібні були колонки ті мікрофон. У всіх містах України, зокрема і столиці, такі заходи були проведені і починалися з молебню. У нашому місті, як і у минулому році, цей захід міська влада провела «по-своєму», ще й без молебня, хоча священнослужителі приїхали до 9 ранку.

Молебень, ініційований місцевим козацтвом (Котовським окружним куренем ім. отамана С. Заболотного)та громадськістю мав розпочатися о 10 годині і саме до цього часу о. Михайло, священнослужитель УПЦ Київського патріархату, прибув на захід із Мардарівки. На захід було запрошено представників міської та районної влади, адже захід проводився у центрі міста та ще й у вихідний день, тому потрапити на нього не повинно були викликати у людей проблем. Офіційний захід міська влада провела о 9 ранку в цей же день. Ілюзія, що міська влада нарешті, на відміну від попередніх років, стала народною та патріотичною, розвіялася о 9 годині ранку. Кілька місяців тому тут, біля погруддя Т.Г. Шевченка, влада «звільнила» бетонні плити від стендів «Небесній сотні», щоб підготувати місце для портретів кращих містян… Крім того, міська влада до сих пір не відмінила рішення попереднього скликання (від 24 січня 2014 року) про звернення до Януковчиа з проханням розігнати Майдан, яке підписав міський голова Анатолій Іванов. Депутати у міськраді майже всі нові, але діють «по-старому». 
До 9 ранку на площі зібрався люд, ведуча оголосила про відкриття урочистого заходу і з невеличкими перервами прочитала кілька аркушів зі свого виступу. Присутні згідно «сценарію» поклали квіти та свічки. Я як громадський діяч і котовчанин, вважаю за потрібне покаятись перед загиблими Героями «Небесної сотні», закликав наприкінці заходу депутатів міської ради відмінити звернення до Януковича, прийняте у січні позаминулого року. Хоча це був би захід символічний, але совість у містян була б чистою!  Після того, як ведуча оголосила про закриття урочистого заходу, я оголосив у мікрофон, що о 10 годині буде проведено богослужіння о. Михайлом та о. Іваном, але апаратуру було швиденько вимкнуто.  Правда, на молебень залишилося кілька городян, дехто після 10 поклав квіти та свічки до стенду «Небесній сотні».
Зрозуміло, що міська влада проігнорувала проведення богослужіння, а представник культури повідомила, що молебню в урочистому заході, що запланований міською владою, не передбачено. Голова Котовської РДА напередодні обіцяв допомогти зі звуковою апаратурою, але навіть до кінця богослужіння ніхто не привіз ні колонки, ні мікрофон…
Так місто Котовськ вшанувало пам’ять Героїв, можливо, вони нас пробачать, а чи пробачать нас живі?
Анатолій ТІОРА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий